Verbouw tot energiezuinige woning

Ligboxenstal in Bedum

Appartementencomplex “de Groene Zoom” Ten Boer

Frederiks Interieurs in Gorredijk

Interieur woning te Garnwerd

Borger in Surhuisterveen

Multi Functioneel Centrum in Ten Boer

 AL-KO in Roden

Ligboxenstal in Tinallinge

Ligboxenstal te Jubbega

Kerk Klein Wetsinge

Keuken woning te Zuidhorn

Verbouw tot energiezuinige woning

Gemeentewerf te Grootegast

Anton van Dijk in Heerenveen

Kerk Klein Wetsinge Interieur

Melkveebedrijf in Onderdendam

Ligboxenstal te Grootegast

Kerk Klein Wetsinge Panorama

School ’t Holdersnest in Harkema

Open dag vrijdag 14 juni Melkveebedrijf Ballingheim in Holwierde

Vrijdag 14 juni organiseert DLV Advies een open dag bij de nieuwe aanbouw van melkveebedrijf Ballingheim van de familie Schep in Holwierde. Wouter en Christina Schep realiseerden hier een nieuwe melkstal, wachtruimte en 32 ligboxen. Wat het geheel bijzonder maakt is de gebruikte revolutionaire techniek die de warmte van de melk en mest hergebruikt voor warm tapwater voor de spoelinstallatie en kalvermelk, en voor de verwarming van de kantine en privéwoning.

Wat is er gerealiseerd?

In de nieuwe aanbouw is een nieuwe melkput met 2 keer 12 zij-aan-zij en een separatie- en wachtruimte gerealiseerd. Met de nieuwe aanbouw heeft het bedrijf in totaal ruimte voor 150 koeien. Een nieuwe afkalfbox en een close˗up ruimte voor droge koeien is ook gerealiseerd.

De uitbreiding voor 32 melkkoeien is emissiearm gebouwd met een emissiearme vloer. Ook is er aandacht besteed aan de landschappelijke inpasbaarheid gezien de historische waarde van het perceel en de boerderij.

Energie door koelen van mest en melk

Voor deze pilot werd een subsidie door de provincie beschikbaar gesteld om de installatie aan te leggen. Uniek in dit pilotproject is dat er in de mestkelder koelleidingen liggen. In de winter en koude herfstdagen, als er te weinig warmte uit de melk beschikbaar is om de woning te verwarmen, kan met  een warmtepomp ook warmte onttrokken worden uit de mest, waardoor er ook genoeg warmte beschikbaar is voor de woning.”
“Naast het leveren van warmte, is er sprake van het verminderen van emissie uit de gekoelde mest, is er een aangenamer stalklimaat en wordt de kwaliteit van de mest beter”, vertelt melkveehouder Wouter Schep zelf. “We kunnen in de toekomst zelfs gasloos ondernemen. Dat is zeker hier in Groningen positief. We zitten tenslotte in een aardbevingsgebied.”

Open dag op 14 juni 2019

Op vrijdag 14 juni 2019 worden de uitgebreide stal en de nieuwe melkstal opengesteld voor publiek. Van 11.00 tot 17.00 uur is iedereen welkom aan de Damsterweg 4 in Holwierde. Naast het bezichtigen van de nieuwe aanbouw, melkstal en de geïntegreerde techniek kan er kennis worden gemaakt met de deelnemende bedrijven. Er is een looproute met interessante informatiepunten op verschillende plekken van het bedrijf. Voor kinderen is hier een leuke speurtocht aan verbonden.

Let op: Komt u met de auto? Navigeer dan naar de Holwierderweg in Appingedam. Volg deze weg tot u bij Melkveebedrijf Ballingheim uitkomt.

Lees meer over het hele verhaal en de keuzes die de familie Schep maakte via onderstaande link.

www.dlvadvies.nl

< Ga terug naar vorige pagina

Overig nieuws: